Gadis Cantik Bertudung Litup Ini Berani Buat BENDA Mcm Ni. Ramai Lelaki Tak Puas Hati

Siapa sangka ramai lelaki terkedu lepas tengok wanita muslimah bertudung ni timbang bola. Tak sangka, baru belajar timbang bola sejak 2016, tapi hasilnya mengagumkan

Tengok aksi wanita menimbang bola bukan lagi perkara asing. Tapi bila gadis muslimah yang lengkap berhijab dan pakai jubah buat perkara sama, itu memang luar biasa! Seperti yang sedang tular di media sosial kebelakangan ini..

Bakat dan kelincahan gadis berusia 18 tahun, Qhouirunnisa’ Endang Wahyudi melakukan free style football ternyata mengejutkan ramai pihak. Masakan tidak, bidang yang selama ini dimonopoli kaum lelaki kini turut dikuasai golongan wanita. Beragama Islam pula tu, memang rare!

Qhouirunnisa Bola

Difahamkan Nisa mula berjinak-jinak dengan sukan ini pada tahun 2016 dan berlatih mempelajari teknik baru hanya melalui YouTube.

Sambil mempamerkan gaya bersahaja menimbang bola dengan berjubah, anak sulung daripada tiga beradik ini menafikan tindakannya memuat naik video tersebut di media sosial miliknya bukan untuk meraih perhatian netizen, jauh sekali menambah followers.

Sebaliknya, ia sekadar ingin berkongsi minat dunia sukan berkenaan sejak menemani adik lelakinya bermain futsal dua tahun lalu.

“Wanita berhijab bukan penghalang untuk menceburi mana-mana bidang sukan atau dalam free style football tetapi yang menjadi penghalang adalah diri kita sendiri sama ada mahu atau tidak,” kongsinya yang berlatih selama empat hingga lima hari seminggu.

Kagum dengan kesungguhan yang ditunjukkan anak gadis ini, bapa Nisa yang pada mulanya menentang akhirnya akur dengan minat pelajar jurusan Asasi Bahasa Arab dan Sains Islamik di Universiti Al-Madinah, Shah Alam tersebut.

“Free styling in baju kurung is 1000x harder than usual. Jangan risau, belum pernah baju kurung saya koyak sebab free style.”

Lihat video 1

Melakukan aksi ‘ freestyle’ bola sepak dengan imej gadis Muslimah sejati telah mendorongnya menjadi tumpuan di kalangan peminat bola sepak negara dan peminat ‘freestyle’ khususnya di mana umum mengetahui aksi tersebut selalunya didominasi oleh lelaki.

Sambil mengenakan tudung labuh, Qunirunnisa ‘Endang Wahyudi melakukan pergerakan, menimang bola sebelum menyeimbangkannya di tapak kaki dan kemudian di dahinya.

Tudung bukanlah satu halangan, ” kata pelajar berusia 18 tahun itu kepada AFP di sebuah taman di Klang, sebuah bandar raya kira-kira 40 kilometer di barat daya ibu kota Kuala Lumpur.

” Perkara biasa, cuma perlu tahu macam mana hendak kawal bola itu”

Lebih daripada 60 peratus daripada 32 juta rakyat Malaysia adalah Muslim. Ramai wanita Islam di negara ini memakai tudung tradisional dan pakaian longgar selaras dengan syariat Islam.

Islam tidak menghalang wanita daripada bermain sukan, kata Qhouirunnisa. Remaja itu memulakan bola sepak freestyle pada tahun 2016, berlatih melakukan ‘trick’ dan belajar dengan menonton video di YouTube.

” Dengan gaya bebas, anda boleh bebas selagi anda tidak menunjukkannya (badan anda),” kata Qhouirunnisa, sambil menambah bahawa dia mempunyai sokongan penuh dari keluarganya.

Bola sepak adalah salah satu sukan paling popular di Malaysia, walaupun pasukan bola sepak Malaysia tidak terkenal di dunia. Peminat di seluruh negara sering menonton pertandingan secara langsung di TV di lewat tengah malam, dan bersorak untuk pasukan kegemaran dalam kejohanan seperti Piala Dunia.

” Freestyle di Malaysia kebanyakannya dimonopoli oleh lelaki” kata Qhouirunnisa, tetapi menambah bahawa gadis di negara ini semakin meminati sukan dan gaya tersebut.

Dia verlatih empat hingga lima hari seminggu, menyeimbangkan, menendang dan mengawal bola selama tiga jam dalam setiap sesi.

Gaya ‘freestyle’nya telah mendapat tontonan dalam talian yang semakin meningkat, malah akaun Instagramnya kini mencapai 92 ribu pengikut.

Qhouirunnisa ‘berharap untuk satu hari bertemu idola beliau, bintang gaya Perancis remaja Lisa Zimouche.

” Menjadi wanita bukanlah halangan,” katanya. ” Anda boleh aktif dalam sukan.”

nampak ayu bertudung tapi sekali dia dpt bola haaa. korang boleh tengok sndiri. ig dia @qhouirunnisa pegi la stalk

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih.

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @GempakkViral

Sumber : khalifah via halaman ummi

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*