Guna Duit Berlambak hanya untuk beli mesin proses kayu ini. Saat Kayu masuk terus jadi habuk, Sangat Rare.

Guna Duit Berlambak hanya untuk beli mesin proses kayu ini. Saat Kayu masuk terus jadi habuk, Sangat Rare.

Sebelum kita melihat mesin proses kayu ini, mari kita lihat dahulu definisi mesin proses kayu.

Chipper atau woodchipper pokok adalah mesin yang digunakan untuk mengurangkan kayu (umumnya anggota pokok atau batang) ke dalam kayu yang lebih kecil. Mereka sering mudah alih, dipasang pada roda pada bingkai yang sesuai untuk menunda di belakang trak atau van. Kuasa biasanya disediakan oleh enjin pembakaran dalaman dari 3 kuasa kuda (2.2 kW) hingga 1,000 kuasa kuda (750 kW). Terdapat juga model chipper kuasa tinggi yang dipasang pada trak dan dikuasakan oleh enjin berasingan. Model-model ini biasanya juga mempunyai kren hidraulik.

Chippers pokok biasanya dibuat dari corong dengan kerah, mekanisme chipper itu sendiri, dan tong sampah pilihan untuk cip. Lengan pokok dimasukkan ke dalam corong (kolar yang berfungsi sebagai mekanisme keselamatan separa untuk mengekalkan bahagian tubuh manusia dari bilah kerepek) dan memulakan mekanisme keratan. Cip keluar melalui pelongsor dan boleh diarahkan ke dalam bekas yang dipasang pada trak atau ke tanah. Keluaran biasa adalah cip pada susunan 1 inci (2.5 cm) hingga 2 inci (5.1 cm) bersaiz. Keratan kayu yang dihasilkan mempunyai pelbagai kegunaan seperti penyebaran sebagai penutup tanah atau diberi makanan pencuci semasa pembuatan kertas.

Kebanyakan tukang kayu bergantung pada tenaga yang disimpan dalam roda roda berat untuk melakukan kerja mereka (walaupun ada yang menggunakan gendang). Bilah keratan dipasang pada muka roda roda, dan roda tenaga dipercepatkan oleh motor elektrik atau enjin pembakaran dalaman.

Sekarang mari kita tonton video di bawah untuk mengetahui mesin proses kayu ini.

Sekarang mari kita tonton video di bawah untuk mengetahui mesin proses kayu ini.

Sila tonton video:

Sumber : DH.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*