Video. Hairan, Ramai persoalkan isteri Mat Sabu rasmi kapal p3r4ng baharu, Panglima Tent3ra Laut jelaskan kenapa

Hairan! Ramai persoalkan isteri Mat Sabu rasmi kapal perang baharu, Panglima Tentera Laut jelaskan kenapa!

Media melaporkan, 15 April lalu, isteri kepada Menteri Pert4hanan iaitu Puan Hajjah Normah binti Alwi, telah merasmikan kapal perang baharu TLDM (Littoral Mission Ship – LMS) yang diberi nama ‘KERlS’.

Majlis Perasmian LMS yang pertama itu dirasmikan oleh Normah.

“Nama KERlS dipilih bersempena dengan nama Kapal Ronda (Patrol Craft) Kelas KRIS yang telah dilucutkan tauliah pada 1 Ogos 2005,” katanya

Bagaimanapun, timbul persoalan beberapa pihak yang mempersoalkan kredibiliti Normah yang merasmikan kapal tersebut.

Sementara itu, Panglima T3ntera Laut, Laksamana Datuk Mohd Reza Mohd Sany berkata, upacara perlancaran dan menamakan kapal TLDM oleh seorang wanita atau ‘Lady Sponsor’ adalah acara tradisi sejak armada pertahhanan maritim itu ditubuhkan. Rupanya ramai tidak tahu akan ewujudan gelaran ini!

Siapa Lady Sponsor?

Lady Sponsor atau wanita yang terpilih adalah daripada kalangan isteri kenamaan seperti isteri kepada Perdana Menteri, Menteri Pertahanan, kerabat diraja atau Sultan.

VIDEO:

Isteri Mat Sabu Ni Bila Masa Jadi Anggota Kabinet?

Isteri Mat Sabu Ni Bila Masa Jadi Anggota Kabinet? Kira-kira 6 tahun dulu bukan main lagi seorang pemimpin PKR cukup ligat, lantang, kencang dan hangat cemuh, kecam dan kutuk Rosmah Mansor sebab lancarkan kapal milik TLDM.Nah!! Hari ini bini Mat Sabu lancarkan kapal misi persisir milik TLDM. Mana perginya suara para pemimpin PKR .. MANA!!!!Mengata dulang paku serpih …http://www.keadilandaily.com/lancar-kapal-tldm-rosmah-lebih-sudu-dari-kuah-kobat/#BajetSuci #PH_Fitnah#RakyatSedangMenilaiTwitter : https://twitter.com/AnakSeligiYouTube:https://www.youtube.com/user/mrseligiInstagram : https://www.instagram.com/nasir_seligiFacebook :https://www.facebook.com/PejuangKelantan

Posted by Anak-Anak Pasir Puteh on Monday, 15 April 2019

“Ia adalah upacara tradisi yang sudah dilaksanakan sejak Royal Navy ditubuhkan namun ia disesuaikan dengan syariat Islam dan adat ketimuran Malaysia.

“Bagi kapal-kapal yang dinamakan sempena nama negeri, isteri atau wanita yang ada kaitan dengan negeri terbabit akan dipilih,” katanya.

Justeru katanya, upacara pelancaran dan penamaan kapal TLDM oleh wanita atau Lady Sponsor adalah amalan biasa. Maka terjawablah persolanan kenapa  isteri kepada Menteri Pert4hanan iaitu Puan Hajjah Normah binti Alwi, dipilih dalam upacara ini.

Berdasarkan perkongsian netizen, portal Keadilan Daily pada Disember 2012 pernah mempersoalkan perkara yang sama terhadap Datin Seri R0mah Mansor yang melancarkan Kapal Latihan Gagah Samudera milik TLDM.

Dalam laporan itu, Pengerusi KOBAT, Datuk Fauzi Abdul Rahman berkata, pelancaran itu sepatutnya disempurnakan oleh seorang yang berjawatan dalam kabinet ataupun mengikut pr0tokol kerajaan, bukannya isteri perdana menteri.

“Siapa yang jadi Perdana Menteri, N4jib ke R0smah? Sepatutnya diberikan kepada Ag0ng ataupun Permaisurinya. Paling tidak, ia harus ikut pr0tokol. Bukannya kepada isteri Perdana Menteri yang baru empat tahun mentadbir.

“Dia (R0smah) memang ‘muka tebal’. Ini akan buatkan rakyat bertambah hairan dengan sikap beliau yang akhirnya memberi kesan kepada N4jib),” katanya.

Sumber : Anak-Anak Pasir Puteh

1 Comment

  1. Great post however , I was wanting to know if you could write a litte more on this topic?
    I’d be very grateful if you could elaborate
    a little bit more. Many thanks!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*