Viral Video Adik Perempuan Ini Main TikTok Sambil Buat Perkara Yang Tak Senon*h. Ibu Bapa Diminta Pantau Aktiviti Anak2 Anda.

IBU bapa zaman sekarang gemar mendidik anak-anak mereka untuk menggunakan gajet sejak kecil. Gajet yang dimaksudkan adalah telefon mudah alih, tablet dan iPad. Ini termasuk juga televisyen.

(Video Penuh DiBawah Artikel)

Memang tidak dapat dinafikan penggunaan gajet mempunyai banyak faedah terutama dalam urusan pembelajaran, komunikasi dan jual beli. Namun, teknologi juga memberi kesan negatif terutamanya kepada kanak-kanak jika disalahgunakan dan tanpa pengawasan orang tua.

Berdasarkan pemerhatian saya, sesetengah ibu bapa menggalakkan anak-anak yang berumur enam tahun ke bawah menggunakan gajet semasa di meja makan kerana tidak mahu mereka menangis dan mengganggu semasa makan.

Mengapa jadi begitu? Di manakah sifat tanggungjawab dan kasih sayang ibu bapa terhadap anak-anak? Hilangnya adab semasa makan dek kerana ‘kuasa’ teknologi.

Tetapi yang menyedihkan, ibu bapa sendiri menunjukkan sikap memandang remeh berhubung soal itu. Mereka sendiri mengeluarkan gajet dan ‘hanyut’ dengan teknologi masing-masing semasa di meja makan. Dari segi logik, anak-anak akan perhatikan dan ikut perlakuan ibu bapa mereka.

Ada ibu bapa yang bangga dengan kebolehan anak mereka membuat carian YouTube dan bermain permainan interaktif tanpa dipantau mereka. Ibu bapa menganggap anak-anak berusia bawah enam tahun itu terlalu bijak dan mampu membiasakan diri dengan teknologi moden.

Ibu bapa harus sedar bahawa gajet bukanlah pengasuh untuk anak-anak mereka. Sebenarnya anak-anak memerlukan ibu bapa untuk berkomunikasi dan bukan dibiarkan bersendirian merenung imej ataupun animasi di skrin tablet.

Antara keburukan penggunaan gajet adalah anak-anak akan kurang berinteraksi dengan ibu bapa. Sewajarnya anak-anak perlu selalu berkomunikasi dengan ibu bapa dan ahli keluarga untuk membantu perkembangan sosial serta otak mereka.

Kelekaan dengan gajet menyebabkan anak-anak tidak berminat untuk membaca buku pelajaran mahupun buku-buku cerita.

Dengan adanya teknologi yang serba canggih ini, kesihatan dan pembesaran anak-anak akan terganggu. Anak-anak memerlukan sekurang-kurangnya 12 jam waktu tidur setiap hari untuk mereka membesar secara sihat. Anak-anak yang asyik bermain dengan gajet tidak akan menghiraukan waktu tidur mereka.

Seterusnya, anak-anak akan menjadi ketagih kepada teknologi yang semakin maju. Mereka akan menangis dan mengamuk apabila tidak dibenarkan menggunakan tablet mahupun gajet yang lain.

Membiarkan anak-anak dengan alatan moden tanpa kawalan akan mengundang kesan negatif kepada mereka sendiri. Diharap ibu bapa dapat mengambil berat akan isu ini bagi mengelakkan masalah yang tidak diingini dan ingatlah bahawa anak-anak adalah harta paling berharga.-NUR SYAFIQAH ABD. MALIK, Universiti Sains Islam Malaysia (USIM)

Tular sebuah video bagaimana adik2-adik yang masih di bangku sekolah menggunkan aplikasi tik tok, tapi dengan tujuan yang salah. Salah seorang dari mereka bertindak memicit2 buah d*da kawannya tanpa rasa segan atau malu. Latar belakang lagu juga berkaitan dengan aksi tidak senonoh yang mereka lakukan. Semoga menjadi pengajaran kepada adik2 yang lain, kerena perbuatan ini bukan sahajamemalukan diri mereka, tapi keluarga mereka juga

Seronok main tiktok sambil picit tet*k ye dik.. Macam ni lah.. Anak Melayu kita makin bodoh dan hilang rasa malu.. ni lah jadi nya bila ala saja seronok2, semuanya ok. Melentur buluh biar dari rebungnya.

VIDEO Penuh:

Komen Netizan:

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Jangan Lupa Like Page Kami Di FB Gempak Virall II Terima Kasih. Mamakusyg

Sumber: FB MamuKokoot Via CS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*